Sen Avokado hasadı yaptın mı!..
Geçtiğimiz Perşembe Antalya 3. Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında Alanya’da tropikal meyve hasadı vardı.
Aslında bendenizi yıllardır bilen bilir bu tür organizasyonlara iştirak etmek pek huyum olmamıştır.
Ama “Gel orada buluşalım” davetini kıramadım.
Dolayısıyla bendeniz de oradaydı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik’in birlikte gerçekleştirdiği Tropikal meyve hasadı için buluştuğumuz Konaklı’daki bahçe bana rahmetli dedemin Seydikemer’in Çaykenarı köyündeki bahçesini hatırlattı.
Tam 45-50 yıl öncesine gittim.
Üzüm, elma, ayva ne bileyim kızılcık gibi tamamıyla doğal meyvelerin olduğu ata topraklarına yani.
Ama bir avokado yani hasat organizasyonuna katılacağımı duyup, “Gelirken bize de avokado getir” siparişlerinin verildiği büyük hasat alanı. Sağa bak yemyeşil, sola bak onların aynısı ve dallarında şişman ama sevimli sevimli duran meyveleri.
Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali kapsamında Alanya’da yapılan tropikal meyve hasadı etkinliğine özellikle gazeteci ilgisi benim gördüğüm kadarıyla o kadar çoktu ki, inanın küçümsenmeyecek boyuttaydı.
Avokado, Mango ve Muz gibi meyvelerin hasatlarının yapılacağını söylemişlerdi, bana göre başrolü Avokado üstlenmiş. Mango bunu kıskanmış mıdır bilemem de, Muz fesatlığından resmen çatlamıştır zira ondan pek bahseden bile olmadı.
Hayat kısaca bu işte. Sen muz olarak Alanya’yı ekonomide yıllar yılı sırtla. Tropikal meyveler keşfedildiğinde adından dahi bahsedilme.
Muz’un yeşilini bile göstermelik de hasadını yapan olmadı arkadaş.
Hele mango için herkesi seraların içerisine tıktılar ya.
Cumhuriyet hamamına girip çıksan bu kadar eziyet çekmezdin.
Hasat programı çerçevesinde oradaki protokolde bulunan Genel Sekreter Cansel Çevikol dahil herkes günün mana ve önemi hakkında fikir beyanında bulundu.
Sorusu olan var mı kısmına geçildi bekledim.
Gazeteciler arasında belki bir konuyu merak edip soru soracak olan mutlaka çıkar diye düşündüm ama kimseden çıt yok.
Yahu bir tane Allah’ın kulu çıkıp da, “Bu hasat yapılan bahçe kime ait” diye merak etmez mi?
Meraklı olmayandan gazeteci mi olur yahu?
Dayanamadım istedim mikrofonu.
Öyle ya ben oraya cebimde getirdiğim poşetime avokado ne bileyim mango ya da muz doldurmaya gitmedim ki.
Ve, “Herkes bilir ki eskiden Alanya’da turizm yokken erkek evlatlara dağ kenarı, kızlara da sahildeki arsalar miras olarak bırakılırmış. Zira o yıllarda turizm olmadığından geçim sadece tarımdan olduğundan. Bu nedenle Alanya’nın enişteleri zengindir” hatırlatmasını yaptım.,
Devam ettim.
“İyi de bu meyveler hasadı yapıldıktan sonra satılmak üzere hale gidecek. Gidecek de, 2016 yılında temeli atılıp, 2019 yılına gelindiğinde %75’lik kısmı tamamlanmış halde Başkan Muhittin Böcek’in kucağında bulduğu Alanya Toptancı halinin son durumunu merak ediyorum ben. Sahi nedir” dedim.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek bu sorum üzerine, “Biz göreve gelir gelmez devlette devamlılık esastır ilkesiyle hareket ediyoruz. Neredeyse 1 trilyonluk bir yatırım ve sonuna doğru gelindi” cevabı verdi.
O cevaptan sonra mikrofonu tekrar elime alıp, “Beş yılda bir şehir kuruluyor. Alanya Toptancı hali neden hep patinaj yapar” diye polemiğe mi girseydim.
O kadar da Alanyalı gazeteci meslektaşlarımız vardır aramızda. En azından onların da konuyla ilgili söyleyecekleri olabilir” diye düşünüp sustum.
Ama kimse hal ile ilgili konuyu devam ettirmedi.
Avokado hasadı yapıldı. Resimler çekildi. Hazır hasadı yapılanları götüren götürdü. Oraya kadar gitmişken eli boş dönmek tabi ki olmazdı.
Büyümüşünden 1 tane avokado aldım ki inanın sırf damızlık niyetine. Çekirdeğini dikeceğim bahçeye, bir dahaki hasat için Alanya’ya kadar gitmeye gerek duymayacağım.
Programın devamında Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik’in Harbour restoranda
verdiği nefis akşam yemeği vardı ki, başkanın telefonunu yıllardır Alanya’da yaşayan bizim Gazeteci dostumuz M.Ali Parmaksız’dan istedim kendisine teşekkür mesajı attım.
Darısı seneye yapılacak hasadın başına.