Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, obezite cerrahisi sonrası demir ve B12’ye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Obezite ameliyatı sonrası özellikle B12 vitamini, demir, folik asit seviyelerinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Eksikliklerin yerine konması, obezite cerrahisi sonrası gelişebilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisi açısından oldukça önemlidir” dedi.

Günümüzde en büyük sağlık sorunlarından biri olan obezite, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Obezite, egzersiz ve diyetle kontrol altına alınamadığı durumlarda ise cerrahi yöntemler ile tedavi ediliyor. Obezite cerrahisi sonrası, hastanın sağlıklı bir yaşam sürmesi için demir ve B12’ye dikkat edilmesini gerektiğini vurgulayan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görevli Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Obezite kısırlık ve kansere yol açabilir”

Obezite ile beraber meydana gelebilecek hastalıklar konusunda açıklamalarda bulunan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, “Obezite yani halk arasında aşırı şişmanlık, yağ dokularında vücut sağlığını bozacak ölçüde fazla miktarda yağ birikmesidir. Obezite; hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, kısırlık ve kanser gibi pek çok hastalıklara yol açabilir. Obeziteyi egzersiz ve diyetle her zaman kontrol altına almak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda bariatrik cerrahi de denilen obezite cerrahisi yapılabilir. Bu yöntem obeziteye bağlı oluşabilecek hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde en etkili yoldur” diye konuştu.

“Vitamin ve mineral miktarı azalır”

Obezite cerrahisi sonrası vitamin ve mineral miktarının azaldığını söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, “Obezite cerrahisinde genel olarak mide hacmi küçültülür ve dolayısıyla vücudumuza giren gıdaların azalması ve kısa sürede ağırlık kaybının fazla olması nedeniyle aldığımız vitamin ve mineral miktarı azalır. Midenin küçültülmesi bu vitamin ve mineralin emiliminde azalmaya yol açarak demir ve B12 eksikliğine katkıda bulunur. Bu durumda kansızlık ve bazı sinir sistemi problemleri gelişir. Bu hastalarda mide cerrahisi nedeni ile ağızdan verilen tedaviler çoğu zaman yeterli olmaz, hastalara damar yolu ile ilaç verilmesi gerekebilir” şeklinde konuştu.

“Ameliyat sonrası 6 ayda bir doktor kontrolü”

Ameliyat sonrasında hastaların ömür boyu, 6 ayda bir doktor kontrolüne gelmesinin önemine değinen Prof. Dr. Yıldırım, “Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası dönemde beslenme durumunun değerlendirilmesi, ameliyat sonrası özellikle B12 vitamini, demir, folik asit seviyelerinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Eksikliklerin yerine konması, obezite cerrahisi sonrası gelişebilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hastaların sadece operasyonun ilk yıllarında değil, ömür boyu en azından 6 ayda bir ayda bir doktor kontrollerinin yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha